ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

Τι είναι η Όξινη Βροχή

Με τον όρο όξινη βροχή εννοούμε τα κατακρημνίσματα που πέφτουν στον πλανήτη μας με τη μορφή βροχής, χιονιού, υγρασίας κλπ, και που είναι αφύσικα όξινα (έχουν δηλαδή χαμηλό pH). Προκαλείται κυρίως από τη σημερινή βιομηχανική δραστηριότητα και τα αυτοκίνητα.

Κύρια αιτία δημιουργίας της όξινης βροχής είναι η παρουσία μεγάλων ποσοστών διοξειδίου του θείου (SO2) και οξειδίων του αζώτου (NOx) στην ατμόσφαιρα[1]. Όταν τα αέρια αυτά αντιδρούν στην ατμόσφαιρα με νερό, οξυγόνο, κ.α. σχηματίζουν διάφορες όξινες ενώσεις. Η ηλιακή ακτινοβολία δρα καταλυτικά, αυξάνοντας το ποσοστό αυτών των αντιδράσεων. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός θειικού και νιτρικού οξέος.Οι ενώσεις αυτές του θείου και του αζώτου μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις παρασυρμένες από ρεύματα αέρος, και να πέσουν με τη μορφή κατακρημνισμάτων. Η όξινη βροχή επομένως, δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά της περιοχής όπου δημιουργείται.

Η δραστικότητα της όξινης βροχής μετριέται με την κλίμακα του pH. Όσο πιο χαμηλό είναι το pH, τόσο πιο όξινη είναι η βροχή. Το pH του καθαρού νερού είναι 7. Η κανονική βροχή είναι λίγο όξινη καθώς το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται σ` αυτήν, ρίχνοντας έτσι το pH στο 5.5.

collage31.jpg

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Όξινης Βροχής στο περιβάλλον και στον άνθρωπο

Οι οικολογικές επιδράσεις της όξινης βροχής μπορούν να φανούν καθαρά σε οικοσυστήματα που είναι εξαρτημένα απ` το νερό, όπως ποτάμια, λίμνες και βάλτους, καθώς αυτή πέφτει κατ` ευθείαν πάνω στους «κατοίκους» των περιοχών.

Η όξινη βροχή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλεί τη μείωση της ταχύτητας της ανάπτυξης και τον τραυματισμό και θάνατο των δασών Προκαλεί οξίνιση του νερού των λιμνών και των ποταμών, όπως επίσης την καταστροφή δέντρων και πολλών ευαίσθητων εδαφών στα δάση. Τα δέντρα σ` αυτά τα δάση δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα όσο στην υγιή τους κατάσταση ούτε έχουν καλή όψη.

Κάποια είδη φυτών και ζώων είναι ικανά να ανεχτούν το όξινο νερό. άλλα, όμως, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν καθώς το pH μειώνεται. Γενικά, οι νεότεροι κάποιου είδους είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές συνθήκες απ` ό,τι οι ενήλικοι.

Οι ρύποι που προκαλούν την όξινη βροχή μπορούν επίσης να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αναγνωρίσει μια σχέση μεταξύ υψηλού επιπέδου καθαρών ενώσεων και αυξημένης παρουσίασης ασθενειών και πρόωρων θανάτων από καρδιακές και πνευμονικές δυσλειτουργίες, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα.

Επιπλέον, η όξινη βροχή επιταχύνει την φθορά των οικοδομικών υλικών και χρωμάτων. Αυτό σημαίνει πως αναντικατάστατα κτίρια, αγάλματα και γλυπτά που μπορεί να είναι μέρος της εθνικής κληρονομιάς μιας χώρας, βρίσκονται στο έλεος της όξινης βροχής.

Όξινη γροχή «νέας γενιάς»

Στις βροχοπτώσεις πλέον ανιχνεύονται εξαιρετικά επικίνδυνοι ρύποι ,όπως πλατίνα, παλλάδιο, ιρίδιο, όσμιο, ρουθήνιο, κ.α.. Πρόκειται για στοιχεία που υπάρχουν σε όλους τους καταλύτες των αυτοκινήτων. Ο ρόλος τους είναι να μειώνουν τη ρύπανση που προκαλείται από την έκλυση των καυσαερίων. Με τον καιρό και λόγω της φυσικής φθοράς των καταλυτών, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μέταλλα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Οι ρύποι αυτοί αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Το νερό των βροχών τούς παρασύρει και τους διασκορπίζει παντού.

Οι ρύποι αυτοί θεωρούνται εξαιρετικά τοξικοί. Προκαλούν αλλεργίες, άσθμα, προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά Σε έκθεσή της η Greenpeace αναφέρει ότι η «νέα» όξινη βροχή πλήττει και τα φυτά. «Τα «καίει», τους προκαλεί ασφυξία, τους στερεί το οξυγόνο, τα φθείρει ανεπανόρθωτα». Αυτή η όξινη βροχή έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αθήνα, στην Πόλη του Μεξικού στη Ρώμη, στη Νέα Υόρκη, στη Φρανκφούρτη ,κ.α.


[1] Στις Η.Π.Α. τα 2/3 απ` όλο το διοξείδιο του θείου και το ¼ απ` όλα τα οξείδια του αζώτου προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας.

2 Σχόλια

  1. polh kalh ergasia! thn ektuposa kai egw gia dikia mou..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: