Συμβιβαστική λύση στο Μπαλί

Η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί (3-15 Δεκεμβρίου) έκλεισε τελικά χωρίς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές. Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αρκτική ενδέχεται να απολέσει το κάλυμμα πάγου, κατά τους θερινούς μήνες, μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το 2007 ήταν η 7η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

Τώρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το «νέο Κιότο» θα περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Για άλλη μια φορά η αντιπροσωπία των ΗΠΑ σχεδόν κατάφερε να τορπιλίσει Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές. Την τελευταία στιγμή και μπροστά στις ισχυρότατες πιέσεις, η Αμερικανική αντιπροσωπία στο Μπαλί υποχρεώθηκε να μην αποχωρήσει από την τελική συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά «πέτυχε» την αφαίρεση οποιασδήποτε ποσοτικής αναφοράς στις τεράστιες περικοπές αερίων του θερμοκηπίου που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εξοστρακίζοντας τα επιστημονικά δεδομένα στις σημειώσεις του τελικού κειμένου.

Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει την Εντολή για:

– διαπραγματεύσεις μιας ισχυρής δεύτερης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι το 2009
– έναρξη διαδικασίας για τη χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
– δημιουργία ταμείου υποστήριξης των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, για πρώτη φορά η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC)(1) θα αντιμετωπίσει σοβαρά το τρομερό πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

«Η αποψίλωση των δασών μπήκε επιτέλους στο τραπέζι. Η κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι δραματική αφού κάθε 2 δευτερόλεπτα εξαφανίζεται έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου» δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, Διευθύντρια Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. «Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν κάνει πολύ περισσότερα από το να συμφωνήσουν να συζητήσουν το πρόβλημα της αποδάσωσης με δεδομένη την τεράστια συμβολή της στις κλιματικές αλλαγές».

Η Συνδιάσκεψη στο Μπαλί έκλεισε με συμφωνία να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες από τις κλιματικές αλλαγές και να προωθηθούν οι καθαρές τεχνολογίες. Δυστυχώς, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν είναι ψίχουλα μπροστά στα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για μια πραγματική ενεργειακή επανάσταση. Να θυμίσουμε πως η Έκθεση Στερν το 2006 είχε προειδοποιήσει πως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα κοστίσει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως, ενώ η αδράνεια μπορεί να κοστίσει από 5% έως 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως.

Η Greenpeace πιστεύει πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η ολοένα αυξανόμενη πίεση από οργανώσεις, επιστήμονες και πολίτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους για ραγδαία μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ήδη η Γερμανία έδωσε το καλό παράδειγμα ανακοινώνοντας πως θα περιορίσει τις δικές της εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2020.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων και να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Υπάρχει ήδη και το νομοθετικό πλαίσιο και οι προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να πετύχουμε την αναγκαία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Φτάνουν τα λόγια. Τώρα πρέπει να μιλήσουν τα έργα.

Σημείωση
(1) Το Πρωτόκολλο του Κιότο προέκυψε από τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο, τον Ιούνιο του 1992, από το σύνολο σχεδόν των κρατών (η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση αυτή, κάνοντάς την νόμο του Κράτους τον Απρίλιο του 1994). Στόχος της Σύμβασης είναι «η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες».

http://www.oikologos.gr/News2008/0443.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: