ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΠΑΛ

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984, μία τρομακτική χημική καταστροφή στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας UNION CARBIDE, στο Μποπάλ της Ινδίας, συγκλόνισε τον κόσμο: 8.000 νεκροί τις πρώτες 3 μέρες μετά το ατύχημα, 25.000 μέχρι σήμερα, 120.000-150.000 χρόνια ασθενείς (τερατογενέσεις, αύξηση των καρκίνων, οφθαλμολογικά, γυναικολογικά, πνευμονολογικά και ψυχολογικά προβλήματα), διάλυση του κοινωνικού ιστού, χρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό που διαδραματίζεται ως τις μέρες μας στο Μποπάλ.

Οι δικαστικοί αγώνες που συνεχίζονται ακόμη στην Αμερική και την Ινδία απλώς αποκαλύπτουν τη διαπλοκή της χημικής βιομηχανίας με την αμερικανική κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου οι πολυεθνικές. Το φοβερό αυτό γεγονός, οι επιπτώσεις του στον άνθρωπο και το περιβάλλον, το ιστορικό των διαπλοκών, καθώς και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτό μέχρι σήμερα, είκοσι τρία χρόνια μετά την «επόμενη μέρα» -κι ενώ τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη- αποτελεί το θέμα αυτού του ντοκιμαντέρ.

Μια ταινία που δίνει την ευκαιρία να σκεφθούμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο αναπτυσσόμενος Κόσμος από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κι ακόμα παραπέρα μια πρόκληση να προβληματιστούμε για τις συνέπειες της χημικής βιομηχανίας στη ζωή μας.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Ινδία, την Αμερική και την Αγγλία. Παράλληλα με το πλούσιο αρχειακό υλικό, στο ντοκιμαντέρ μιλούν πολίτες της Μποπάλ, πρώην στελέχη και εργαζόμενοι της UNION CARBIDE, ακτιβιστές, ειδικοί πάνω στην ιατρική, νομική και περιβαλλοντική πλευρά του θέματος, όπως ο καθηγητής του ΜΙΤ Noam Chomsky (Νοάμ Τσόμσκι), ο καθηγητής του Warrick University Uprenda Baxi (Ουπρέντα Mπάξι), o υπεύθυνος των χημικών εργαστηρίων της Greenpeace Ευρώπης David Santillo (Ντέιβιντ Σαντίγιο) κ.α.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σταύρος Στάγκος

http://filosofia.gr/blogs/index.php?op=ViewArticle&articleId=878&blogId=20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: