Καταρρίφθηκε ο αμερικανικός δορυφόρος

Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε τον αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχε πάψει να λειτουργεί και είχε καταστεί ανεξέλεγκτος, απειλώντας να συντριβεί στη Γη με τη δεξαμενή τοξικών καυσίμων του.Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι τακτικός πύραυλος SM-3 που εκτοξεύθηκε από το καταδρομικό AEGIS, USS Lake Erie, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 05.26 ώρα Ελλάδας, έπληξε το δορυφόρο US 193 σε ύψος 283 χιλιομέτρων. «Ένα δίκτυο αισθητήρων στο έδαφος, τον αέρα, τη θάλασσα και το Διάστημα επιβεβαιώνει ότι ο αμερικανικός στρατός αναχαίτισε δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης ο οποίος είχε πάψει να λειτουργεί και πλησίαζε να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης», αναφέρει το Πεντάγωνο.

Ο αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, σε μέγεθος μικρού λεωφορείου, μετέφερε σχεδόν μισό τόνο του τοξικού καυσίμου υδραζίνη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πετύχαμε το δορυφόρο. Είμαστε επίσης αρκετά σίγουροι ότι πετύχαμε τη δεξαμενή» δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο ναύαρχος Τζέιμς Κάρτραϊτ, υπαρχηγός των γενικών επιτελείων. Τα συστήματα που παρακολοθούσαν την επιχείρηση κατέγραψαν μια έκρηξη και ένα σύννεφο αερίου που θα μπορούσε να αντιστοιχεί στην υδραζίνη.

Ο Κάρτραϊτ πρόσθεσε ότι «λόγω του σχετικά χαμηλού ύψους στο οποίο βρισκόταν ο δορυφόρος όταν επλήγη, τα θραύσματα θα αρχίσουν να εισέρχονται αμέσως στη γήινη ατμόσφαιρα».

Εντούτοις, «σχεδόν όλα τα θραύσματα θα καούν μόλις εισέλθουν στην ατμόσφαιρα μέσα σε 24 ως 48 ώρες και τα υπόλοιπα θραύσματα αναμένεται να εισέλθουν μέσα σε 40 ημέρες», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

O πύραυλος SM-3 δεν περιείχε γόμωση, καθώς η κινητική του ενέργεια (περίπου 22.000 μίλια την ώρα) ήταν αρκετή από μόνη της για την καταστροφή του βάρους σχεδόν 2,5 τόνων στόχου.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η κατάρριψη γίνεται για λόγους ασφάλειας, ωστόσο Ρωσία και Κίνα ανησυχούν ότι πρόκειται για επίδειξη της αμερικανικής τεχνολογίας στην κατάρριψη δορυφόρων.

Η Κίνα είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις όταν δοκίμασε με επιτυχία πέρυσι πυραυλικό σύστημα καταστροφής δορυφόρου.

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε όχι μόνο για το ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης του διαστήματος αλλά και για τη διασπορά συντριμμιών σε τροχιά τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο διαστημικές αποστολές και ξένους δορυφόρους.

Ρωσία και Κίνα κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ να υπογράψουν συμφωνία για τη μη χρήση διαστημικών όπλων, πρόταση που δεν έχει γίνει δεκτή.

«Η Κίνα παρακολουθεί από κοντά πιθανές επιπτώσεις, για την ασφάλεια του διαστήματος και για τις ενδιαφερόμενες χώρες, που προκλήθηκαν από την αμερικανική ενέργεια», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβασθούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να παράσχουν σύντομα στη διεθνή κοινότητα τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

www.in.gr/news, 21/2/08

Ειδικές οδηγίες για το κοινό
Η Ομοσπονδιακή Αρχή Έκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το κοινό και ακολούθησε έκτακτο σήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνιστάται προς τους πολίτες να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με υπολείμματα του δορυφόρου και να ειδοποιήσουν αμέσως τις Αρχές. Εκτός πάντως από κάποιους ειδικούς, εξίσου επιφυλακτικές απέναντι στους λόγους της κατάρριψης είναι η Ρωσία και η Κίνα. Και οι δυο χώρες υποστήριξαν ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια στο Διάστημα. Η άλλη εκδοχή του σεναρίου είναι ότι οι ΗΠΑ βρήκαν απλώς μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όπλα τους στο Διάστημα.Σε πλήρη ετοιμότητα για συνδρομή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα Νεα – 21/2/08

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: