Διεθνές Πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Αγωγής του Σχολείου μας επιλέχθηκε μαζί με 17 ακόμη σχολεία της Ελλάδας, μετά από υπόδειξη του υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ν. Ημαθίας κ. Γούλα Χρήστου, για να συμμετάσχει στο διεθνές πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για τη διετία 2007 – 2009.

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, η ομαδική εργασία, η καλλιέργεια του δημοκρατικού πνεύματος, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, η δραστηριοποίηση σε σχέση με το περιβάλλον.

Τα 36 σχολεία του δικτύου ( 18 από την Ελλάδα και 18 από την Κύπρο – δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) σχεδιάζουν και υλοποιούν σε δυάδες συμπράξεων προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής. Οι ομάδες απαρτίζονται από 14 μαθητές και τους 2 υπευθύνους καθηγητές.

Το σχολείο με το οποίο θα συμπράξουμε είναι το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου το οποίο βρίσκεται έξω ακριβώς από τη Λευκωσία. Υπεύθυνοι οι καθηγητές Λίλιας Π. και Μπουζίκα Θ. Συντονίστρια του προγράμματος στο σχολείο η καθηγήτρια Μπουζίκα Θ.

Τον πρώτο χρόνο η συνεργασία των δυο σχολείων θα συνίσταται σε ανταλλαγή υλικού, εμπειριών, εργασιών με τη βοήθεια του Internet κυρίως. Ήδη, οι υπεύθυνοι καθηγητές της Π. Ο. του σχολείου μας έχουν συναντηθεί με τους υπευθύνους του κυπριακού σχολείου και έχουν συζητήσει σχετικά με την πορεία του προγράμματος. Το δεύτερο χρόνο, η συνεργασία θα συνεχιστεί έως την ολοκλήρωσή της την άνοιξη του 2009, οπότε και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των σχολείων.

Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη αυτή δε θα είναι μόνο μια ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων σε θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά, αλλά πάνω από όλα θα είναι μια ευκαιρία για επαφή των δυο λαών με έντονα πολιτισμικό χαρακτήρα. Επιθυμούμε να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές μας και από τις δυο πλευρές με στοιχεία των δυο πολιτισμών και της ιστορίας τους, τόσο της παλιάς όσο και της σύγχρονης. Η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής μας είναι τόσο σημαντική όσο και η γνωριμία με τη δοκιμασία του κυπριακού λαού. Έτσι, από την πλευρά μας, για την επίσκεψη της κυπριακής αποστολής στην πόλη μας την επόμενη χρονιά, έχουμε προγραμματίσει ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: