Ο υγροβιότοπος Άγρα, Βρυττών, Νησιού ν. Πέλλας

ajpeg.jpgΟ υγροβιότοπος Άγρα, Βρυττών, Νησιού βρίσκεται σε ένα φυσικό πλάτωμα στους πρόποδες του όρους Βόρας, 7 χλμ από την Έδεσσα, στο νομό Πέλλας. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας σύμφων α με ευρωπαϊκή οδηγία. Επίσης έχει προταθεί για ένταξη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Την περιοχή διαρρέει ο ποταμός Εδεσσαίος και στην αρχαιότητα ήταν βάλτος η ύπαρξη του οποίου δημιούργησε πολύ ευνοϊκές συνθήκες για τη βιοποικιλότητα. Σήμερα συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών (κυρίως κύκνοι, φαλαρίδες, μικροτσικνιάδες, κορμοράνοι, λαγγόνες, και αρκετά είδη πάπιας). Στην περιοχή κυριαρχούν οι καλαμώνες ενώ στα δυτικά σχηματίζονταιυγρά λιβάδια όπου συναντώνται αρκετοί ερωδιοί.

Θηλαστικά που συναντώνται εδώ είναι ο μυοκάστορας, η βίδρα, η νυφίτσα, ο λιμνοβάτραχος, κλπ. Η λίμνη φιλοξενεί 11 είδη ψαριών (γριβάδια, γουλιανούς, μπριάνες, πλατίκες, τούρνες, κλπ) καθώς και 2 είδη καραβίδας.

djpeg.jpgΣτη γύρω περιοχή κύρια γεωργική δραστηριότητα είναι η καλλιέργεια της κερασιάς. Τα υπολείμματα από τη λίπανσή της είναι υπεύθυνα για τον ευτροφισμό του υγρότοπου. Ο υγρότοπος στο παρελθόν επικοινωνούσε με τη λίμνη Βεγορίτιδα μέσω σήραγγας που είχε κατασκευάσει η ΔΕΗ. Η πτώση της στάθμης της λίμνης , απέκοψε την επικοινωνία της με το βιότοπο περιορίζοντας την παροχή προς αυτόν. Έτσι, εκτός από το πρόβλημα του ευτροφισμού, μειώθηκαν οι πληθυσμοί ψαριών και καραβίδας προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομικά προβλήματα στην περιοχή.

Πληροφορίες για την περιοχή και τη φυσική της αξία δίνονται στο Κέντρο Ενημέρωσης που βρίσκεται εκεί.

(Προτάθηκε από την Αθηνά Σ.)

map1.jpeg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: