Μουσείο Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής στο Νόστιμο Καστοριάς

Το Νόστιμο είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Καστοριάς. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς και 14 χιλ από το Άργος Ορεστικό. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 950 μ. και σε μια τοποθεσία με μοναδικές ομορφιές. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα σπάνιο φυσικό αξιοθέατο, το απολιθωμένο δάσος το οποίο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1935 κατά τη διάρκεια εργασιών για την εξόρυξη λιγνίτη.

Η ηλικία του απολιθωμένου δάσους υπολογίζεται στα 15 – 20 εκατομμύρια χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των γεωλόγων η έκτασή του κάλυπτε το συνολικό εμβαδόν του χωριού. Στο δάσος βρέθηκαν τη δεκαετία του ’90, απολιθώματα σε εξαιρετική κατάσταση από τροπικά και υποτροπικά φυτά (χαρακτηριστικό εύρημα, οι απολιθωμένοι φοίνικες οι οποίοι είναι μοναδικοί στο είδος τους στην ηπειρωτική Ελλάδα), καθώς και εκατοντάδες θαλάσσια ζωικά απολιθώματα .

collage14.jpg

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Μουσείο Παλαιοντολογίας-Παλαιοβοτανικής το οποίο λειτουργεί με την εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα εκθέματα που φιλοξενεί, υπάρχουν στρείδια, κοχύλια, αχιβάδες, αχινοί και άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα, η σιαγόνα ενός καρχαρία που είχε ολικό μήκος πάνω από 20 μέτρα και το δόντι ενός μαστόδοντος, προγόνου του σημερινού ελέφαντα, ηλικίας 3.500.000 ετών.Υπάρχουν ακόμη και εκθέματα από μουσεία του εξωτερικού. Στο Δημοτικό σχολείοτου χωριού εκτίθεται ένα δείγμα των απολιθωμένων κορμών που βρέθηκαν στο δάσος.

collage121.jpg

Το Μουσείο του Νόστιμου ήταν ένας από τους προορισμούς της Ομάδας μας κατά τη διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη που κάναμε στην περιοχή της Καστοριάς.

Υπεύθυνος, ο γεωλόγος κ. Πέτρος Παπακωνσταντίνου ο οποίος μας ξενάγησε στα εκθέματα του μουσείου αλλά και στο συναρπαστικό κόσμο της εξέλιξης της ζωής πάνω στη Γη. Εκείνο που κράτησε όμως αμείωτο το ενδιαφέρον της Ομάδας μας, ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με τη δραστηριοποίησή του σε ένα ακριτικό χωριό λίγων κατοίκων, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αποδεικνύει ότι ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει από οποιοδήποτε πόστο.

Σήμερα, έχουμε υιοθετήσει και ενστερνιστεί μια επιδερμική και κυρίως ξενόφερτη στάση ζωής η οποία κυριολεκτικά μας αποπροσανατολίζει. Η επίλυση των ποικίλων σύγχρονων προβλημάτων ( περιβαλλοντικών, κοινωνικών, κλπ που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους) θα ήταν εφικτή και άμεση αν γινόταν ενσυνείδητα η ενεργοποίησή μας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Κίνητρο και ταυτόχρονα ισχυρό έρεισμα στην προσπάθεια αυτή θα ήταν ιδεώδη και αξίες που τείνουν να ξεχαστούν, ως δήθεν παρωχημένα, μέσα στην επίπλαστη ευδαιμονία την οποία επιτρέπουμε να μας επιβάλλουν όσοι έχουν συμφέρον να το κάνουν.

Για το μάθημα στάσης ζωής που μας έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: