Έκθεση (αν)ιδεων

Έληξε προχθές η σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής Μπενίτα Φερέρο και Χαβιέ Σολάνα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι κλιματικές αλλαγές πρέπει να θεωρηθούν ως ένας εν δυνάμει πολλαπλασιαστής των τάσεων, των εντάσεων και της αστάθειας που έχουν ήδη εκδηλωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης, αναφέρονται στη συνέχεια:

  • Τα αποθέματα νερού θα μειωθούν κατά 30% σε πολλές περιοχές.
  • Τα 3/4 των καλλιεργήσιμων εδαφών της Βόρειας Αφρικής θα μετατραπούν σε χέρσα γη.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το Δέλτα του Νείλου.
  • Το 1/5 των κατοίκων της Γης κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης του νερού.
  • Το 1/3 των παγετώνων έλιωσε στο Κιργιστάν και στο Τατζικιστάν.
  • Η διεκδίκηση εδαφών και το πλούτου τους που τώρα ακόμη είναι σκεπασμένα με πάγους, θα οδηγήσει σε εντάσεις και την μετακίνηση περιβαλλοντικών προσφύγων.
  • Το 2050, το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αποτελείται από Ευρωπαίους σε σχέση με το σημερινό 11%.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, αφ’ ενός η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% και αφ΄ετέρου η αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ κατά 20% έως το 2020 (η αντικατάσταση των καυσίμων για τις μεταφορές από βιοκαύσιμα κατά 10% τέθηκε υπό αμφισβήτηση, μια που μελέτες αποδεικνύουν ότι η παραγωγή τους κατανλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας και νερού).

Παρ΄όλα αυτά, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν πως οι συγκεκριμένοι στόχοι, αλλά και η εφαρμογή της λεγόμενης «οικο-τεχνολογίας», ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους…

Ήταν, λοιπόν, πολύ δύσκολο να εξισορροπηθούν οι εξαγγελίες για περιορισμό των ρύπων με τις δεσμεύσεις γιατην προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μπροστά στο πολιτικό και οικονομικό κόστος, το γεγονός ότι ούτε και η μείωση των εκπομπών κατά 20% αρκεί για να αναστείλει την τήξη των πάγων, δε μοιάζει να συγκινεί τους 27. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ευθέως πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Έτσι, στο τελικό κείμενο, προστέθηκε απλά η διευκρίνιση πως η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς υπερβολικό κόστος για τα κράτη-μέλη…

(Από τον Κόσμο του Επενδυτή, Σάββατο 16/3/08 και την Καθημερινή, Κυριακή 17/3/08)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: