Μεταβολές στη στάθμη των ωκεανών

Η στάθμη των θαλασσών του κόσμου πρόκειται να υποχωρήσει μέσα στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η παρούσα άνοδός τους που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, δεν είναι παρά ένα διάλειμμα αρχέγονης γεωλογικής τάσης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη

Ο Μπέρνχαρτ Στάινμπεργκερ και οι συνάδελφοί του στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας εκτιμούν ότι οι ωκεανοί γίνονται ολοένα και βαθύτεροι, ενώ το μέσο βάθος του πυθμένα των θαλασσών έχει υποχωρήσει κατά 170 μέτρα, από την Κρητιδική περίοδο (πριν 70 εκατομμύρια χρόνια) μέχρι σήμερα. Παλαιότερες μελέτες υπολόγιζαν ότι ο πυθμένας είχε βαθύνει κατά 40 μέτρα. «Ο ωκεάνιος πυθμένας έχει βαθύνει, όπως έγινε και με τη στάθμη των θαλασσών.

Η τάση αυτή θα συνεχισθεί», λέει ο δρ Στάινμπεργκερ. Πειραματικό πρότυπο, που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια υπολογιστών και βασίσθηκε σε νέες μελέτες της μετακίνησης των ηπειρωτικών τεκτονικών πλακών, προβλέπει περαιτέρω βάθυνση των ωκεανών και υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας.

Αν η στάθμη των θαλασσών υποχωρήσει κατά 170 μέτρα σήμερα, η Ρωσία θα βρεθεί να έχει χερσαία σύνδεση με την Αλάσκα, εκεί όπου βρίσκεται ο Βερίγκειος Πορθμός. Η Βρετανία θα βρεθεί να είναι μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία θα βρεθούν να αποτελούν μέρος της ίδιας ηπείρου.

«Αν ο άνθρωπος έχει επιζήσει σε 10, 20 ή 50 εκατομμύρια χρόνια, θα διαπιστώσει ότι η στάθμη των θαλασσών θα έχει υποχωρήσει και δεν θα έχει μειωθεί», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ντίτμαρ Μύλερ, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που αποκαλύπτει ότι οι μελέτες του δείχνουν ότι ο Ατλαντικός ωκεανός θα φαρδύνει, ενώ ο Ειρηνικός θα συρρικνωθεί.

Η γεωλογική αυτή τάση δεν αρκεί, όμως, για να αντισταθμίσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, που προκαλεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. «Η μείωση της στάθμης των υδάτων, εξαιτίας της γεωλογικής εξέλιξης είναι αμελητέα, εάν συγκριθεί με την άνοδο της στάθμης που θα προκαλέσει η τήξη αιωνόβιων πάγων, παγετώνων και παγόβουνων», παραδέχεται ο δρ Σταϊνμπέργκερ.

www.kathimerini.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: