Η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Τη Δευτέρα 7 Απρίλίου, αρχίζουν οι εργασίες της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς στο Ανόι του Βιετνάμ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάσκεψη θα γίνει προσπάθεια να οργανωθεί σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ωκεάνια και παράκτια οικοσυστήματα. Η διάσκεψη αυτή προέκυψε ως αναγκαιότητα από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έγινε το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής.

Είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 72% της επιφάνειας της Γης και ότι στις παράκτιες περιοχές κατοικεί το 50% του πληθυσμού του πλανήτη. Οι ωκεανοί, λοιπόν, έχουν ζωτική σημασία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Είναι πηγή ζωής και σημαντικό οικολογικό κεφάλαιο για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Αποτελούν ρυθμιστές του κλίματος, παρέχουν εργασία και είναι πηγή εισοδήματος, δίνουν τροφή, αποτελούν πλουσιότατα οικοσυστήματα.

Σήμερα οι ωκεανοί κινδυνεύουν άμεσα από τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, από την υπεραλίευση, από τις κλιματικές αλλαγές λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

  • Η τήξη των πάγων έχει μειώσει τα αμφίποδα που τρέφονται με φύκια κι έτσι οι γκρίζες φάλαινες χάνουν την τροφή τους και λιμοκτονούν.
  • Για τον ίδιο λόγο, ο Ειρηνικός ενώνεται με τον Ατλαντικό, με αποτέλεσμα να εισβάλλουν στον Ατλαντικό μικροοργανισμοί που απειλούν να αλλάξουν την ισορροπία του οικοσυστήματός του.
  • Τα νερά των πάγων που λιώνουν, παρασύρουν τα αυγά και τα νεογέννητα των αυτοκρατορικών πιγκουίνων με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση.
  • Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγκρόβια δάση υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο.
  • Το pH των νερών υποχωρεί λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με άμεση επίδραση στους ζωντανούς θαλάσσιους οργανισμούς.
  • Η Ιαπωνία και η Νορβηγία δεν υποχωρούν όσον αφορά τη φαλαινοθηρία.
  • Η αλιεία είναι εντατική με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το 76% των ψαριών παγκοσμίως. Το 90% των μεγάλων ψαριών αλιεύεται ανεξέλεγκτα ενώ και η «γονοκτονία» επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Τοξικοί και μολυσματικοί παράγοντες από βιομηχανικές δραστηριότητες, λύματα κατοικημένων περιοχών, πετρελαιοφόρα, κλπ έχουν φέρει την κατάσταση των ωκεανών σε οριακό σημείο.

Σκοπός της διάσκεψης είναι να χαρακτηριστούν συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προστατευόμενες ζώνες έως το 2012 και να αποκατασταθούν τα αλιευτικά αποθέματα έως το 2015. Εκτός αν, κι αυτή καταλήξει να είναι μια απλή σύναξη αρμοδίων και υπευθύνων που θα αγωνίζονται για την ορθότερη διατύπωση των συμπερασμάτων ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα κανενός από τους συμμετέχοντες…

(με αφορμή είδηση από τον Κόσμο του Επενδυτή)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: