Τρεις μήνες αποβολή

Το 2002, η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κυότο σχετικά με τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου. Δε φρόντισε, όμως, να δημιουργήσει μια υπηρεσία στο ΥΠΕΧΩΔΕ που θα αναλάμβανε τον έλεγχο αυτό και θα ανέφερε σε ετήσια βάση στον ΟΗΕ. Ανέθεσε το έργο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με σύμβαση που έληξε στις αρχές του 2007, χωρίς στο μεταξύ να οριστεί αντικαταστάτης ή να ανανεωθεί η σύμβαση.

Έτσι, κατά το διάστημα 4/2007 – 2/2008, η Ελλάδα ενημέρωνε πλημμελώς τον ΟΗΕ. Στις αρχές του 2008, λοιπόν, ο ΟΗΕ παρέπεμψε τη χώρα μας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για την κλιματική αλλαγή, εξ αιτίας της απουσίας αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου των αερίων του θερμοκηπίου. Το χειρότερο είναι πως, είναι η πρώτη από τις 141 χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο που παραπέμπεται!

Παρά την εσπευσμένη δημιουργία αρμόδιας υπηρεσίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την απολογία της χώρας μας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση διότι οι εξηγήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η Ελλάδα θεωρείται «μη συμμορφούμενη» χώρα και αποβλήθηκε για τρεις μήνες από τη συμμετοχή της στους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

Οι συνέπειες:

  • Η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το Πρωτόκολλο.
  • Για τους τρεις μήνες της καταδίκης, η Ελλάδα δε θα μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στο «χρηματιστήριο ρύπων« (κάθε χώρα ή επιχείριση που μειώνει τις εκπομπές της, δικαιούται να πουλήσει το αντίστοιχο ποσοστό ), ούτε ως χώρα αλλά ούτε και ως μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αυτό αφορά 152 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα, και κυρίως τη ΔΕΗ η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας (έχει δικαίωμα στο 70% των δικαιωμάτων ρύπων της χώρας), με αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση, να τους ζητηθούν υψηλότατα πρόστιμα.

Το φαιδρό είναι πως, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προσπαθεί σε διπλωματικό επίπεδο να επηρεάσει τους μεγάλους ρυπαντές παγκοσμίως ( ΗΠΑ, Κίνα) ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, είναι Έλληνας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: