Για τους ιθαγενείς του Αμαζονίου

Για τις επιπτώσεις από την εισβολή των «πολιτισμένων» λαών στα βάθη του δάσους που περιβάλλει τον Αμαζόνιο, λίγο πολύ είναι γνωστά αρκετά πράγματα, τουλάχιστον όσον αφορά τη σημασία του δάσους αυτού στη ρύθμιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και τη διατήρηση της ποικιλότητας τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας.

Η ποικιλότητα, όμως, πρέπει να είναι και πολιτισμική. Στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου ενοπίστηκαν 50 περίπου φυλές οι οποίες μέχρι τώρα ζούσαν σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο έχοντας διαμορφώσει το δικό τους ιδιαίτερο πολιτισμό ( Άλλες τόσες φυλές εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ινδονησίας και του κόλπου της Βεγγάλης, δυστυχώς μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004).

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες που γίνονται σήμερα για ανεύρεση πετρελαίου έχουν οδηγήσει πολυεθνικές στην περιοχή του Αμαζονίου. Κοντά στην αποψίλωση που υφίσταται η περιοχή, ολοένα και μεγαλώνει το δράμα των φυλών αυτών. Δεν είναι μόνο ότι κυνηγούνται ανηλεώς από τα ΜΜΕ ως αξιοπερίεργα όντα ούτε ότι ο πολιτισμός τους αλλοιώνεται σιγά σιγά με την εισβολή νέων τρόπων ζωής. Αυτό που τους απειλεί άμεσα είναι η επαφή τους με ασθένειες, συνηθισμένες για εμάς, στις οποίες ο οργανισμός τους δεν είναι συνηθισμένος, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται κυριολεκτικά και μάλιστα αβοήθητοι. Επιπλέον, διωγμένοι από τα εδάφη τους απ΄όπου τρέφονταν και όπου είχαν προσαρμόσει την καθημερινότητά τους, οδηγούνται πλέον σε υποσιτισμό και ψυχικό μαρασμό.

Η περουβιανή οργάνωση προστασίας των ινδιάνικων φυλών του Αμαζονίου AIDESEP, κατέθεσε αγωγή προκειμένου να παρεμποδίσει την εισβολή των πολυεθνικών στην παρθένα αυτή περιοχή χρησιμοποιώντας ως βασικό στοιχείο ακριβώς την ύπαρξη των φυλών αυτών.

Άραγε αυτή δεν είναι γενοκτονία;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: