Ανακύκλωση αυτοκινήτων

Στην Ελλάδα η ανακύκλωση αυτοκινήτων γίνεται από το 2004 από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα οφέλη είναι αφ΄ενός η αξιοποίηση των υλικών που προκύπτουν από τη διάλυση των οχημάτων και αφ΄ετέρου η αποσυμφόρηση των δρόμων και η επαναχρησιμοποίση υλών που δύσκολα αποσυντίθενται.

Το αρχικό στάδιο είναι η αφαίρεση των τμημάτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και είναι τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον ( μπαταρία, ζάντες, ελαστικά, καταλύτης, προφυλακτήρες ) και τα οποία ανακυκλώνονται χωριστά.

Το δεύτερο στάδιο είναι η αφαίρεση των υγρών των φρένων και του ψυγείου, τα λάδια, η βενζίνη και τα υγρά των υαλοκαθαριστήρων.

Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα συμπιέζονταικαι κομματιάζονται από το «ψαλίδι». Τα κομμάτια μεταφέρονται στο σπαστήρα, το ειδικό μηχάνημα που διαχωρίζει το μίγμα μετάλλων. Τελικά ανακυκλώνεται το 87% περίπου του κάθε αυτοκινήτου.

Τα παραγόμενα προϊόντα εξάγονται στην Κίνα ή πωλούνται σε επιχειρήσεις του εσωτερικού. Υπάρχει σαφώς μια αυξητική τάση όσον αφορά την ανακύκλωση αυτοκινήτων στη χώρα μας: το 2005 ανακυκλώθηκαν περίπου 6.500 αυτοκίνητα ενώ το 2007 έφτασαν τα 50.500.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: