ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ!

Κι εδώ υπερβολικοί, κι εδώ αδιάφοροι, κι εδώ νεόπλουτοι…

Όπου κι αν πας, δουλεύει ένα κλιματιστικό… Στην αγορά, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στα αυτοκίνητα, παντού. Κάποιοι, βέβαια, το χρειάζονται για λόγους υγείας και κάποιοι άλλοι το θεωρούν απαραίτητο για τη δουλειά τους ( π.χ. συντήρηση τροφίμων).

Όμως, στους υπόλοιπους χώρους, γιατί πρέπει να καίει ασταμάτητα με 32 βαθμούς μόνο εξωτερική θερμοκρασία;

Να αναλογιστούμε τι θα κάνουμε στους επερχόμενους καύσωνες. Και πόσο φυσιολογικό είναι να ζούμε διαρκώς σε χώρους με αφύσικες συνθήκες; Σε τελική ανάλυση δεν πρέπει να προσαρμοστεί βιολογικά το είδος μας στη νέα κατάσταση έτσι όπως προβλέπεται αλλά και διαγράφεται ήδη με το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Και οι προειδοποιήσεις της ΔΕΗ για γενικό black out λόγω της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση, ούτε αυτές μας πτοούν; Επιπλέον, κανείς δεν ενοχλείται οργανικά από αυτήν την τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων;

Οι δυσμενείς συνέπειες για την υγεία από τη χρήση, αλλά κυρίως από την κατάχρηση των κλιματιστικών, είναι μάλλον σε όλους γνωστές: άσθμα, δύσπνοια, αλλεργίες, ερεθισμοί, ισοθερμικό σοκ, νόσος των Λεγεωνάριων. Αλλά και ένας απλός κεφαλόπονος ή ένα «πιάσιμο» στους ώμους αρκεί για να χαλάσει η διάθεση. Από την άλλη, είναι και οι συνέπειες που αφορούν το περιβάλλον: αισθητική υποβάθμιση, θόρυβος, εκπομπή θερμότητας, ανάπτυξη οσμών και μικροοργανισμών στους εσωτερικούς χώρους και ενεργειακή σπατάλη.

Η ΔΕΗ προβλέπει ότι σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 400 MW και η αύξηση αυτή θα οφείλεται αποκλειστικά στη λειτουργία των κλιματιστικών. Η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 10500 MW, ακόμη και με θερμοκρασίες χαμηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα τις συνεχείς διακοπές της ηλεκτροδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένας φαύλος κύκλος μ΄άλλα λόγια. Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι το κλιματιστικό διαφοροποιεί κοινωνικά και κατατάσσει κάποιους ανθρώπους στους ενεργειακά φτωχούς , όλους εκείνους δηλαδή για τους οποίους είναι δυσβάσταχτο το οικονομικό βάρος ενός κλιματιστικού.

Η προσαρμογή του είδους μας πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Οι προβλέψεις μιλούν για κλίμα ιδιαίτερα ξηροθερμικό στη χώρα μας. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να οχυρωνόμαστε μέσα στα κλιματιζόμενα σπίτια μας και να μη μπορούμε να υποφέρουμε την εξωτερική θερμοκρασία, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Να βοηθήσουμε, λοιπόν, αυτή την προσαρμογή χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις. Τα φυσικά υλικά είναι μονωτικά και συμβάλλουν στο δροσισμό όπως αποδεικνύεται εξάλλου από τις παραδοσιακές μεθόδους οικοδόμησης σε πολύ θερμότερες χώρες από τη δική μας.

Κυρίως, όμως, να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να βοηθήσουμε κάνοντας αυτήν την απλή κίνηση: σβήνοντας το κλιματιστικό, τουλάχιστον τώρα που οι θερμοκρασίες δεν είναι ακραίες. Εμείς, ομολογούμε ότι, τις περισσότερες φορές που αποπειραθήκαμε να σβήσουμε το κλιματιστικό σε χώρους που τους μοιραζόμαστε με άλλα άτομα, αποτύχαμε παταγωδώς, όσες εξηγήσεις κι αν δώσαμε. Η διάθεσή μας για εξηγήσεις και συζήτηση προσέκρουε στην υπερβολή, στην αδιαφορία και στο νεοπλουτισμό (νεοφώτιστοι γαρ…), συχνά και στην ειρωνεία.

Μα δεν εγκαταλείπουμε, γιατί ο τοίχος αυτός ορθώνεται κυρίως από ενήλικες, όχι από τα παιδιά (αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των συζητήσεων στην τάξη), που είναι προβληματισμένα, δεκτικά και πρόθυμα να υιοθετήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής.

  • Πείτε τη γνώμη σας:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: