Νεκρά ψάρια στην Τάφρο 66

Οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή αποστραγγιστικών έργων στην πεδιάδα δυτικά της Θεσσαλονίκης, άρχισαν ακόμη από την εποχή της τουρκοκρατίας. Τα άφθονα νερά της περιοχής, είτε ως ποτάμια είτε ως χείμαρροι, κατέληγαν στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών η οποία αποτελούσε εστία μόλυνσης και σοβαρών ασθενειών.
Η πρώτη μελέτη για την κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου της λίμνης αυτής έγινε την περίοδο 1892-1896. Μια προσπάθεια μερικής υλοποίησης των μελετών έγινε επί σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εξάλλου μεσολάβησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος που σταμάτησε κάθε σχετική απόπειρα.
Η τελική μελέτη έγινε τελικά το 1923 και ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της. Τελικά το 1959, η λίμνη των Γιαννιτσών αποξηράνθηκε οριστικά και έτσι δημιουργήθηκε η Περιφερειακή Συλλεκτήρια Τάφρος, γνωστή στην περιοχή μας ως Τ66, μια από τις ντροπές που θα έπρεπε να τύπτουν τη συνείδησή μας .

Η ειδυλλιακή εικόνα της τάφρου κρύβει �ναν πραγματικό τάφο...

Η ειδυλλιακή εικόνα της τάφρου κρύβει έναν πραγματικό τάφο...

Η τάφρος αυτή συγκεντρώνει όλα τα νερά της περιοχής της Πέλλας και έρχεται στο νομό Ημαθίας κοντά στην περιοχή του Δήμου Ειρηνούπολης, καταλήγει δε στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Κουλούρα. Έχει μήκος 39 χλμ. Στο πέρασμά της δέχεται πολύ μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: πρώτα από όλα διασχίζει μια περιοχή εντατικής γεωργικής δραστηριότητας με ο,τι συνεπάγεται αυτό (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, κλπ). Επιπλέον, στην περιοχή λειτουργούν διάφορες βιομηχανίες επεξεργασίας λαχανικών και φρούτων, κατεργασίας μαρμάρου και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής. Την εποχή δε αυτή, λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους. Η Τ66 δέχεται ακόμη τους ποταμούς Τριπόταμο (που διασχίζει τη Βέροια) και Αράπιτσα (που διασχίζει τη Νάουσα) με το δικό τους ρυπαντικό φορτίο που δεν είναι μηδαμινό. Τέλος, η λειψυδρία ενισχύει τα προβλήματα αυτά.
Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι τα απόβλητα που δέχεται το κανάλι αντιστοιχούν σε μια πόλη 600.000 κατοίκων.
Κάθε καλοκαίρι η Τ66 κάνει αισθητή την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή λόγω της φοβερής δυσοσμίας που αναδίδει. Πολλές φορές στα βαλτόνερά της επιπλέουν νεκρά ψάρια. Και το καλοκαίρι αυτό, η κατάσταση ήταν πανομοιότυπη: στη γέφυρα του δήμου Ειρηνούπολης χιλιάδες νεκρά ψάρια και κάποια ζωντανά που έψαχναν καθαρό νερό. Είναι γνωστό πως το ισοζύγιο οξυγόνου στα νερά του καναλιού βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα τις υπόλοιπες εποχές, όμως το καλοκαίρι παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα λόγω του ευτροφισμού και της μόλυνσης. Να λαμβάνεται δε υπόψη ότι τα νερά αυτά καταλήγουν στον Αλιάκομονα και από εκεί στον Θερμαϊκό, πως από αυτά αρδεύονται καλλιέργειες και πως πίνουν κοπάδια της περιοχής.

Υπάρχει, βέβαια, η σχετική κινητοποίηση. Ο Δήμαρχος Ειρηνούπολης αποφάσισε να κινήσει διαδικασία στον Εισαγγελλέα όπως και πέρυσι και σκοπεύει να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δε δοθεί λύση, ο Νομάρχης ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και συνεργάζεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Οικολογική Ομάδα Βέροιας επανειλημμένα έχει ανακοινώσει σχετικά με την κατάσταση στην Τ66 που διαιωνίζεται καθώς δεν αποδίδονται τελικά ευθύνες.

Λίγο πολύ έχουμε όλοι μας αποδεχτεί την κατάσταση αυτή, όπως και τόσες άλλες. Ξέρουμε πως θα νιώσουμε τη δυσοσμία τέτοια εποχή, πως θα διαβάσουμε για νεκρά ψάρια στο κανάλι, πως θα γίνει φασαρία για λίγο καιρό κι εμείς θα κουνήσουμε σιωπηρά και με σκεπτικισμό το κεφάλι … κι ύστερα, κι αυτό το πρόβλημα, θα βουλιάξει στη λήθη που τόσο βολικά καθαρίζει τη συνείδησή μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: