Σκέψεις για τα σχολικά είδη

Είναι η εποχή του καταιγισμού διαφημίσεων για σχολικά είδη, η εποχή δηλαδή που δημιουργούνται για άλλη μια φορά τεχνητές ανάγκες στην ευαίσθητη και επιρρεπή καταναλωτική ομάδα των μαθητών. Ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία για συζήτηση ώστε να στραφεί η σκέψη από τον άκρατο καταναλωτισμό στις συνετές αγορές, με στόχο την αειφορία.

Με λίγα λόγια, η αλήθεια είναι πως οι τσάντες κι οι κασετίνες που αγοράζουμε στην αρχή της χρονιάς, δεν αντικαθιστούν τις παλιές που έχουν φθαρεί ή καταστραφεί… Ούτε τα τετράδια, οι φάκελοι, τα ντοσιέ που προμηθευόμαστε μας είναι απολύτως απαραίτητα…. Απλά υποκύπτουμε στη γοητεία του καταναλωτισμού και της διαφήμισης, στη γοητεία των όμορφων συσκευασιών και των ποικίλων και «μοδάτων» επιλογών που προσφέρουν τα πολυκαταστήματα.

Κι ύστερα, πόσες φορές σκεφτήκαμε ότι το σελοφάν που τυλίγει τη σβήστρα που αγοράσαμε είναι περιττό και λογικά θα ‘πρεπε να ανακυκλωθεί; Ή ότι η μεταλλική ξύστρα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον από την πλαστική που, επιπλέον, χαλάει και πιο εύκολα; Πόσες φορές επιδιώξαμε να αγοράσουμε τετράδια ή φακέλους από ανακυκλωμένο χαρτί; Εξάλλου δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο τα άλλα… Και πότε πέρασε από το μυαλό μας να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή τη χρονιά διορθωτικό και το διαλυτικό που το συνοδεύει; Σχεδόν καμία.

Σχεδόν άθικτες τσάντες που πετιούνται και αυξάνουν τα απορρίμματα ενώ θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν ή να χαριστούν κάπου. Τετράδια από χημικά επεξεργασμένο χαρτί. Πακέτα φωτοτυπικού χαρτιού που ξοδεύεται ασυλλόγιστα στα σχολεία. Μολύβια, μαρκαδόροι, χάρακες σε πολλαπλές συσκευασίες. Πολύ πλαστικό, λίγα ανακυκλώσιμα. Πολλά εισαγόμενα προϊόντα με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον. Μα, με αυτά τα ψιλοπράγματα θα ασχολούμαστε τώρα;

Αν δεν είναι αυτή μια ευκαιρία να μυήσουμε τα παιδιά στην αειφορία και τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, αν δεν είναι ένας τρόπος να τους εξηγήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του υπέρμετρου καταναλωτισμού και μαζί να πείσουμε και τους εαυτούς μας για το οικονομικό κόστος που επιβαρύνει άδικα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ας είναι μια συζήτηση για τα παιδιά άλλων χωρών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν .

Πολλά από τα παιδιά αυτά, ίσως να έφτιαξαν ένα μέρος από την κασετίνα που αγοράσαμε…

  • Διαβάστε άρθρο της Καθημερινής εδώ
  • Διαβάστε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ενημέρωση του ΙΝΕ εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: