Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στην Ελλάδα

Σε μια εποχή όπου το μέλλον όλων των λαών και του πλανήτη είναι αβέβαιο, ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέρειας εκλείπουν μέρα με τη μέρα, κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή, η ενέργεια του νερού και η γεωθερμική.

Στην Ελλάδα υπάρχει εκμετάλλευση των ΑΠΕ σε πολλές περιοχές, όμως δεν είναι επαρκής. Υπάρχουν αιολικά πάρκα σε διάφορα μέρη της χώρας μας, όπως στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου όπου οι ταχύτητες του ανέμου είναι 6-7m/sec. Το κόστος της παραγόμενης ενέργειας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο με΄ρος των ηλεκτρικών αναγκών.

Επίσης ένα άλλο είδος ενέργειας που αξιοποιείται στη χώρα μας είναι η ηλιακή. Για την Ελλάδα η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται είναι πολύ σημαντική. Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομουν ήδη 1,1 δισ. κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 MW.

Όσον αφορά τη γεωθερμική ενέργεια, η Ελλάδα είναι πολύ ευνοημένη. Γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας έχουν εντοπιστεί στη Μήλο, στη Νίσυρο, στην Κίμωλο, στη Σαντορίνη, στην Κω, στη Λέσβο, κλπ όπως επίσης και στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Όμως, παρά το μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής. Χρησιμοποιείται μόνο άμεσα για λουτροθεραπεία, θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ.

Η εκμετάλλευση της ενέργειας του νερού στην Ελλάδα γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν φράγματα και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα Κρεμαστά, στη λίμνη Πλαστήρα, στις πηγές του Αώου, στο Πουρνάρι της Άρτας, στον Άγρα και τον Εδεσσαίο στην Πέλλα, στο Πολύφυτο, τη Σφηκιά και τα Ασώματα στην περιοχή μας καθώς και στο Νέστο.

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ επιφέρει μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη μιας χώρας και έχει πολλά ωφέλη, πράγμα το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Τα σημαντικότερα είναι: νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση χρημάτων και, το σπουδαιότερο, εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση, προστασία του περιβάλλοντος.

Μιχάλης Κ.

(εργασία στη Βιολογία)

2 Σχόλια

  1. Και λέω κι εγώ…Κάτι μου θυμίζει…Δεν το πιστεύω ότι την κρατήσατε!

  2. Γιατί δεν το πιστεύεις? Και τώρα αν έχεις ιδέες και υλικό, στείλε μας. Για εμάς, τα παλιά μέλη είναι για πάντα μέλη!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: