Βοτανικός Παράδεισος

Η Χλωρίδα, θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία, βοηθούμενη από τις Ώρες, τις κόρες της Θέμιδος και του Δία, φρόντισαν να φυτρώσουν στη χώρα μας 5.500 φυτά και από αυτά τα 950 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας, παρ΄όλη τη μικρή έκταση της χώρας μας.

Το 27% των ενδημικών φυτών όλης της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα. Η θέση μας συμπίπτει με το όριο εξάπλωσης πολλών ενδημικών ειδών και των τριών ηπείρων. Φυτά της Ασίας φυτρώνουν μέχρι και στα ανατολικά μας νησιά, άλλα, της Ευρώπης, μέχρι και στα βόρεια σύνορά μας. Κάποια της Αφρικής στη Ρόδο , στην Κρήτη και την Κάρπαθο, ενώ ορισμένα της Δυτικής Μεσογείου μέχρι και στα Ιόνια νησιά. Στη βιοποικιλότητα συμβάλλει σημαντικά και η αισθητάη διαφοροποίηση του κλίματος από το Βορρά προς το Νότο. Η γεωγραφική απομόνωση των νησιών μας δημιούργησε ευνοϊκό πεδίο για την ανάπτυξη πολλών ειδών και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου βρίσκεται το ένα τέταρτο όλων. Κάθε χρόνο, πολλά νέα είδη περιγράφονται και άλλα, που δε γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, εντοπίζονται.

Όμως συγχρόνως, εξαιτίας κυρίως της οικιστικής ανάπτυξης, πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Η ξηρασία, αποτέλεσμα της γενικότερης αλλαγής του κλίματος, είναι μια πρόσθετη απειλή, ιδίως για τις νοτιότερες περιοχές. Παρ΄ όλα αυτά παραμένουμε ο βοτανικός παράδεισος της Ευρώπης. Πολλά από τα πιο όμορφα αγριολούλουδά μας φυτρώνουν σε απομονωμένες χαράδρες και ορθοπλαγιές, μέρη που δύσκολα προσεγγίζονται, αλλά υπάρχουν κι άλλα που βγαίνουν και δίπλα από τους δρόμους και ποτέ δεν κάναμε τον κόπο να σκύψουμε και να τα παρατηρήσουμε.

Μερικά είναι τόσο σπάνια, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αγριολούλουδα που δε φυτρώνουν σε κάποια απομονωμένη τροπική ζούγκλα, αλλά και σε μια μικρή γωνιά της Ελλάδας συμπεριλαμβάνονται στα ωραιότερα του κόσμου.

Από την Αναστασία Π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: