2ος ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Βαλκανική Ένωση Φυσικών προκήρυξε το φθινόπωρο το Δεύτερο Διαγωνισμό Περιβάλλοντος για μαθητές 14-17 ετών για το έτος 2009 και ανέθεσε τη διοργάνωσή του στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η θεματολογία του διαγωνισμού αφορούσε τα απόβλητα που προκύπτουν από την ενεργειακή τεχνολογία, τη δομή και τις δραστηριότητες των πόλεων και των κατοίκων τους. Ο διαγωνισμός ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και η έναρξή του είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο 2009.

Οι μαθητές του Φιλίππειου 1ου Γυμνασίου Βέροιας και μέλη της Ομάδας Αγωγής Περιβάλλοντος του σχολείου, Βαγγέλης Γ., Εύμη Κ. και  Γιώργος Χ., με την επίβλεψη της καθηγήτριας του σχολείου και υπεύθυνης της Ομάδας Αγωγής Περιβάλλοντος κ. Μπουζίκα Θ.-γεωπόνου, πήραν μέρος στο διαγωνισμό με εργασία που αφορούσε την Τάφρο 66. Τίτλος της εργασίας : «Περιφερειακή Συλλεκτήρια Τάφρος 66: ένα δηλητήριο στην καρδιά της Ημαθίας».

Η επιλογή του θέματος έγινε με βασικό κριτήριο τη σημασία της Τάφρου 66 ως οικολογικό πρόβλημα για την περιοχή μας και με την προσδοκία να γίνει αφετηρία για αποτελεσματικότερη προσέγγιση του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς.

Η εργασία, αφού σε πρώτη φάση τον Μάρτιο επιλέχθηκε ανάμεσα στις 12 πρώτες από την Ελλάδα  και κατέλαβε την πρώτη θέση, συμμετείχε και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που διεξήχθη τελικά στη Λάρισα στα τέλη του Αυγούστου. Η παρουσίαση έγινε στην αγγλική γλώσσα και η επιστημονική επιτροπή αποτελούνταν από μέλη της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών. Στη φάση αυτή η εργασία μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Την πρώτη θέση κατέλαβε ομάδα μαθητών από τη Βουλγαρία και την τρίτη ομάδα μαθητών από την Τουρκία.

Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αυτό, πέρα από μια σημαντική εμπειρία σε επίπεδο έρευνας και παρουσίασης ενός περιβαλλοντικού θέματος, ήταν και μια σπουδαία ευκαιρία γι α γνωριμία με τους μαθητές και καθηγητές των γειτονικών χωρών αλλά και επαφή με τα δικά τους περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά.

Στη συνέχεια, ένα από τα video που περιείχε η παρουσίασή μας:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: