Πράσινα σχολεία

Ένα βίντεο για το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο στην Ελλάδα:

Αν όχι βιοκλιματικά, αν όχι πράσινα, αν όχι ακόμη και φιλικά προς το περιβάλλον, θα θέλαμε τουλάχιστον φιλικά προς τον άνθρωπο σχολεία. Σχολεία με φωτεινές ευρύχωρες καθαρές αίθουσες, χρηστικούς χώρους αξιοποιήσιμους από τους ενδιαφερόμενους κι όχι τύποις υπαρκτούς, εξοπλισμένα εργαστήρια που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, εφαρμογή τεχνολογίας με σκοπό την αειφορική λειτουργία, αυλές με χώρους δραστηριοτήτων και αναψυχής και, κυρίως, πράσινο. Στις αχανείς και αφιλόξενες αυλές των σχολείων μας, τα διαλείμματα θα είχαν πραγματικό νόημα αν υπήρχαν ένας κήπος ή ένα θερμοκήπιο, μια όμορφη καθαρή βρύση, ένας βραχόκηπος, ένα κιόσκι ή παγκάκια, για να μη τολμήσουμε να φανταστούμε άλλα πιο … εξωτικά (!) για τη δική μας πραγματικότητα.

Τα σκυθρωπά και μελαγχολικά μας σχολεία, κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν των πόλεών μας, οδηγούν τη σκέψη σε εξίσου σκυθρωπά και μελαγχολικά μονοπάτια, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια.  Η γράφουσα ανασύρει μέσα από την αχλύ του παρελθόντος με πολλή τρυφερότητα μια χαρούμενη ανάμνηση, μακρινή αλλά πολύ ισχυρή:  στον κήπο του νηπιαγωγείου όπου πήγαινε, όλα τα παιδιά φρόντιζαν μαζί με τις δασκάλες τα κουνελάκια του σχολείου και τα παρτέρια με τους πανσέδες. Κι όλα αυτά σε σχολείο  στο κέντρο της συμπρωτεύουσας…

Σε τέτοια φιλικά σχολεία, σε σχολεία που θα έφερναν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση, θα μπορούσαμε να ελπίζαμε ότι  παιδιά και δάσκαλοι θα ενδιαφέρονταν ενεργά και έμπρακτα για το περιβάλλον και τα προβλήματά του. (Επιπλέον τότε δε θα ακούγαμε από συναδέλφους λυπηρές ιστορίες για παιδιά που περνούν το κάστανο με το αγκαθωτό περίβλημά του για … σκαντζοχοιράκι…)

Τίποτε ακατόρθωτο, λοιπόν. Μια περιήγηση στο διαδίκτυο (sustainable schools, green schools, etc) μπορεί να απογοητεύσει αλλά και να δώσει ιδέες σε μαθητές και καθηγητές, να εμψυχώσει, να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει, για μια εκπαίδευση πιο φιλική προς το περιβάλλον και προς τον άνθρωπο.

Γιατί η μάθηση πάνω απ΄όλα πρέπει να είναι ζωή, χαρά.

Βραχόκηπος σε σχολείο του Γυμνασίου Φιλώτα Φλώρινας

2 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία τα γράφετε παιδιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: