Έγκλημα και τιμωρία – Ένα άρθρο από την Καθημερινή

Ένα άρθρο του Γ. Φραντζεσκάκη που δημοσιεύτηκε στοΚ9, στο  Κ της Καθημερινής την 21/3/2010 και που μας γεμίζει ελπίδες και αισιοδοξία:

«Υπάρχει ελπίδα. Όχι μια μικρή χαραμάδα φωτός, ούτε μια αχνή αναλαμπή στην άκρη του τούνελ. Ελπίδα σθεναρή και ακλόνητη, που μας έρχεται μάλιστα από δύο πηγές: τη Δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πριν από λίγες μέρες δικάστηκε στη Ρόδο ένας άνθρωπος ο οποίος κρέμασε δύο κουτάβια, για να «παραδειγματίσει» τους κυνηγούς που τον ενοχλούσαν, εισβάλλοντας στην «περιοχή του». Κι όταν οι βοσκοί αναφέρονται στην «περιοχή» τους, εννοούν εκτάσεις που δεν τους ανήκουν καν. Απλώς εκεί βόσκουν τα κοπάδια τους. Τέλος πάντων, άλλη συζήτηση αυτή…

Μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία δεκάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν σε ενδεχόμενη απογοητευτική απόφαση της Δικαιοσύνης, το δικαστήριο του νησιού επέβαλε 9 μήνες φυλάκιση και 2.500 ευρώ πρόστιμο, χωρίς να δεχτεί ούτε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για αναβολή της υπόθεσης ούτε και ανασταλτικό χαρακτήρα στην εκτέλεση της ποινής. Ο εισαγγελέας της έδρας, μάλιστα, ήταν καταπέλτης όχι μόνο κατά του κατηγορούμενου, αλλά και του δήμου που δεν φρόντισε ποτέ για τη δημιουργία ενός οργανωμένου κυνοκομείου, τότε που υπήρχαν τα σχετικά κονδύλια.

Και αν σας εντυπωσιάζει αυτό, διαβάστε παρακάτω. Τον κατηγορούμενο συνέλαβαν δύο αγροφύλακες που, φρικιασμένοι από το θέαμα των κρεμασμένων σκυλιών, έκαναν έρευνα, ανακάλυψαν το δράστη και τον οδήγησαν στο κρατητήριο.

Πέσαμε σε οργανωμένη ομάδα φιλόζωων; Από την αγροφυλακή μέχρι τη δικαστική έδρα; Μπορεί. Πιο πιθανό θεωρώ, όμως, να φράσαμε στην κρίσιμη μάζα, το σημείο εκείνο όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να ανεχτούν άλλες θηριωδίες με θύματα τα ζώα. Τα νησιά μας βρίθουν από παρόμοια περιστατικά – η στήλη δέχεται τουλάχιστον δύο σχετικές καταγγελίες την εβδομάδα. Όμως, αυτή τη φορά, κάποιοι είπαν: δεν πάει άλλο.

Και δεν πάει. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του καθενός (οι διαμαρτυρίες των δημοτών προς της Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ανεπανόρθωτη έκθεσή μας στους ξένους τουρίστες που μας διασύρουν διεθνώς, η φιλοζωία ή η προσωπική αντεκδίκηση ), αυτή η απόφαση – σταθμός της ελληνικής Δικαιοσύνης για μένα λεέι κάτι διαφορετικό. Λέει πως για μία φορά ένας δικαστής έδειε να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει τόση σημασία ο τελικός στόχος της κτηνωδίας, όσο η αφετηρία της. Ότι, δηλαδή, ο άνθρωπος που απαγχονίζει δυό σκυλιά για να μεταφέρει ένα μήνυμα είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, όχι μόνο για το ζωικό βασίλειο, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Έτσι, η περιοχή Αφάντου της Ρόδου μεταμορφώθηκε σε φάρο ελπίδας. Όσοι κακοποιούν ή σκοτώνουν ζώα τιμωρούνται αυστηρά. Και όσοι τους εντοπίζουν και δεν αδιαφορούν δεν είναι καταδότες ή μυστήριο ζωόπληκτοι. Είναι κανονικοί άνθρωποι με οξυμμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και του καθήκοντος.

Το Κ9 συγχαίρει από βάθους ψυχής τους δυό αγροφύλακες και τις δικαστικές αρχές της Ρόδου. Και συστρατεύεται με όλους όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα δε θα είναι ποτέ πια ίδια. Οι φονιάδες των ζώων εντοπίζονται. Λογοδοτούν. Και τιμωρούνται. Για να νιώσουμε επιτέλους λίγο περισσότερο άνθρωποι…»

Εδώ θα βρείτε συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων.

Εδώ οι δεσμεύσεις της Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την προστασία των ζώων

Και εδώ η σελίδα της ΡΕΤΑ (People for the Ethical Treatment of Animals)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: