ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Παρόλο που η έννοια του δέντρου είναι κατανοητή, εν τούτοις δεν υπάρχει ακριβής ορισμός του, λόγω της πολύ μεγάλης ποικιλίας που εμφανίζουν τα διάφορα είδη του, εξαρτώμενα κυρίως από τις συνθήκες περιβάλλοντος, π.χ. υψόμετρο, θερμοκρασία, υγρασία, κλπ.

Η ελάχιστη προδιαγραφή ύψους στην ωριμότητα κυμαίνεται από 5  έως 7 μ. με ελάχιστη διάμετρο κορμών στα 10 εκ. (περιφέρεια 30 εκ.). Υπάρχουν δέντρα που ξεπερνούν σε ύψος τα 150 μ., όπως μερικά είδη σεκόιας και ευκαλύπτου, και σε διάμετρο τα 18 μ. Πολλοί πλάτανοι στη χώρα μας έχουν διάμετρο 10 με 12 μ.

Τομή βλαστού

Τα ξυλώδη φυτά που δε διαθέτουν αυτές τις προδιαγραφές χαρακτηρίζονται γενικά θάμνοι, αλλά και αυτό με επιφύλαξη. Σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φυτά, πόες και θάμνους, τα δέντρα είναι μακρόβια. Μερικά μάλιστα φθάνουν σε ηλικία αρκετών χιλιάδων χρόνων. Το δέντρο είναι εξέχουσα μορφή του φυτικου κόσμου, που ξεπερνάει σε ύψος, μεγαλοπρέπεια και διάρκεια ζωής σχεδόν όλα τα όντα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δέντρα δεν αντιπροσωπεύουν παρά ασήμαντο ποσοστό των φυτικών ειδών, φτάνοντας κατά μέσο όρο μόλις το 2 – 5%.

Τα δέντρα ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες του φυτικού βασιλείου. Από την άποψη της βλαστικής μορφής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες :

  • Αειθαλή που διατηρούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο
  • Φυλλοβόλα που απογυμνώνονται από το φύλλωμά τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Διακρίνονται ακόμη ανάλογα με τη χρησιμότητά τους σε:

  • Δασικά που δίνουν τεχνικό ξύλο (οικοδομικό και βιομηχανικό), καύσιμο ξύλο, φλοιούς, ρητίνη, κ.α
  • Διακοσμητικά που χρησιμεύουν για στολισμό, σκίαση, μείωση της ηχορύπανσης και
  • Καρποφόρα που η καλλιέργειά τους αποσκοπεί στην παραγωγή καρπών.

Η σημασία του δέντρου είναι πολυποίκιλη. Περιοχές που απογυμνώθηκαν από τα δάση τους είναι σχεδόν άχρηστες και ακατάλληλες για κατοίκηση. Τα δέντρα είναι σημαντικό συστατικό του φυσικού τοπίου λόγω της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους. Με το πλούσιο ριζικό τους σύστημα και τη πυκνή τους δομή στα δάση, διατηρούν και ρυθμίζουν τα αποθέματα νερού, προφυλάσσοντας τα εδάφη από τη διάβρωση της βροχής και του ανέμου.

Σημαντική είναι η προσφορά των δέντρων στην πανίδα. Στα δάση βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά είδη το ζωικού βασιλείου, από πουλιά που κρύβονται και χτίζουν τις φωλιές τους στα φυλλώματα των δέντρων  και μικρά τρωκτικά μέχρι μεγάλα αρπακτικά που αναζητούν τα θηράματά τους στις πυκνές συστάδες που σχηματίζουν τα δέντρα.

Διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή οξυγόνου και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς επίσης και στο μετριασμό των επίγειων θερμοκρασιών.

Η παραγωγή καρπών τα καθιστά σημαίνοντα στοιχεία για τη γεωργία και τη διατροφή του ανθρώπου ενώ η αισθητική τους αξία συμβάλλει στον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος καθώς και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των κατοίκων ιδιαίτερα των πόλεων.

Τέλος, το ξύλο των δέντρων είναι βασικό οικοδομικό υλικό καθώς επίσης και πηγή ενέργειας σε αρκετέςαναπτυσσόμενες χώρες.

Ηλίας Β.

(άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα της Ομάδας μας – φύλλο 2/Δεκέμβριος 2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: