Τα πλατάνια της Βέροιας: μνημεία φύσης και ιστορίας

   Όλοι έχουμε ακούσει για τους γέρικους πλέον πλατάνους της πλατείας Ωρολογίου και της οδού Κεντρικής. Ξέρουμε όμως πως αυτοί οι δυο πλάτανοι έχουν ανακηρυχτεί με υπουργική απόφαση ως διατηρητέα μνημεία της φύσης; Ας μάθουμε λοιπόν λίγα για την ιστορία τους.

Και στους δυο πλατάνους έχουν συμβεί φοβερά γεγονότα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στον πλάτανο της πλατείας Ωρολογίου οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Ζήση Καραδήμο και όσα παλικάρια συνέβαλαν στο να αποτρέψουν το παιδομάζωμα 50 ελληνόπουλων στην περιοχή μας την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Όσο για τον πλάτανο της οδού Κεντρικής, οι Τούρκοι έκαναν μια ακόμα βάρβαρη πράξη. Απαγχόνισαν τον μητροπολίτη της Βέροιας  Αρσένιο και τους Βεροιώτες  προκρίτους μετά από την άλωση της πόλης  τον 14ο ή 15ο αι. Στον ίδιο πλάτανο απαγχονίζονταναπό τους Τούρκους και οι Έλληνες αγωνιστές του  1821.

Τον Αύγουστο του 2009 έσπασε ένα από τα τεράστια κλαδιά του ιστορικού πλατάνου στην πλατεία Ωρολογίου, χωρίς θύματα ευτυχώς. Κατά τον προϊστάμενο του τμήματος Πρασίνου του Δήμου, το περιστατικό οφείλεται σε ατροφία του δέντρου μια που οι ρίζες του αδυνατούν να απορροφήσουν τροφή  μέσω του νερού, καθώς η περιοχή έχει γεμίσει τσιμέντο από την οικοδομική δραστηριότητα και έχουν φράξει οι δίοδοι . Ο Δήμος Βέροιας έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αντρέας Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: