ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ 2011 -2012

  • ΧΟΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ομάδα μας τοποθέτησε στην αυλή του σχολείου μας ξύλινο κάδο χουμοποίησης με σκοπό την παραγωγή οργανικού λιπάσματος (compost)

Compost 2011  640x480

Όλα τα εδάφη περιέχουν ένα ποσοστό οργανικής ουσίας που ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του εδάφους. Ως οργανική ουσία θεωρούνται τα νεκρά τμήματα φυτικών και ζωικών οργανισμών ή μικροοργανισμών που ζουν μέσα ή πάνω στο έδαφος. Στα περισσότερα γόνιμα εδάφη είναι κατά μέσο όρο 3 – 5 % του ξηρού τους βάρους, ωστόσο είναι το πιο σημαντικό συστατικό του εδάφους. Με την αργή διάσπαση των στοιχείων της εφοδιάζει τα φυτά με θρεπτικές ουσίες. Ακόμα περιέχει ορμόνες που βοηθούν τα φυτά, βιταμίνες, κ.α. Το κυριότερο όμως είναι ότι όταν προστεθεί στο έδαφος, οδηγεί τα ελαφρά και τα βαριά εδάφη σε τύπο εδάφους μέσης σύστασης.

Η οργανική ουσία παραμένει στο έδαφος για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να προσβληθεί. Πολύ σύντομα όμως προσβάλλεται από τους εδαφικούς μικροοργανισμούς( βακτήρια, μύκητες, έντομα, γαιοσκώληκες, κ.α.) και αποσυντίθεται ( χωνεύει ). Στο τέλος της αποσύνθεσης απομένει ένα υλικό σκοτεινό και πολύπλοκο, χωρίς ιδιαίτερη δομή, που ονομάζεται χούμος. Ο χούμος διασπάται με μια διαδικασία που ονομάζεται χουμοποίηση ή κομποστοποίηση.

Mε ευνοϊκές συνθήκες δημιουργείται γόνιμος χούμος ο οποίος κάνει το έδαφος αφράτο και ρυθμίζει παράγοντες όπως η υγρασία, ο αερισμός, η θερμοχωρητικότητα και η υδατοϊκανότητα του εδάφους. Έτσι, βελτιώνει τόσο τα ελαφρά όσο και τα βαριά εδάφη προστατεύοντας ταυτόχρονα από τη διάβρωση. Παράλληλα είναι πηγή θρεπτικών στοιχείων για τα φυτά. Ακόμη παρεμποδίζει την εμφάνιση μυκητιάσεων και ενισχύει την αντοχή των φυτών σε ποικίλες προσβολές. Τέλος, διευκολύνει τον αγρότη στις εργασίες του εμποδίζοντας την ανάπτυξη ζιζανίων και βοηθά την εφαρμογή της βιοκαλλιέργειας. Είναι με λίγα λόγια ένα πλούσιο εδαφοβελτιωτικό.

Η ομάδα μας θα παρασκευάσει κομπόστ μέσα στον ειδικό κάδο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στα προγράμματά μας. Εκτός από φυτικό υλικό σε μικρά κομμάτια (ρίζες, φύλλα, τρυφεροί βλαστοί, χόρτο, κλπ), θα προσθέσουμε στον κάδο υπολείμματα της κουζίνας (φλούδες, υπολείμματα τσαγιού και καφέ, στάχτη, τρίχες, μαλακό χαρτί κουζίνας, κλπ) μαζί με κατάλληλες ποσότητες χώματος και κοπριάς σε στρώσεις. Παράλληλα θα ελέγχουμε τις συνθήκες χουμοποίησης (θερμοκρασία, υγρασία, αερισμός και pH ) κάνοντας έτσι στην ουσία μια μορφή ανακύκλωσης.

Ήδη οι πρώτες εργασίες στον κάδο έχουν ξεκινήσει.

  • ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Αν και είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες που μας παρέχει ο χώρος 2011-12-20 640x480του σχολείου έτσι όπως είναι οργανωμένος,  ακόμη και το λιγοστό φτωχό χώμα που υπάρχει στις ζαρντινιέρες της αυλής μας ή γύρω από τα δέντρα της εισόδου, μπορεί να δώσει ζωή σε κάποια φυτά.

Φυτέψαμε λοιπόν αρωματικά φυτά ( λεβάντα, ματζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, λουΐζα, κ.α.) και κισσό, είδη σχετικά ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία όσο και στις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Ελπίζουμε να πιάσουν, να μεγαλώσουν, να πρασινίσουν κι άλλο την αυλή μας και να αποδείξουν σε όλους μας ότι ζωή μπορεί να υπάρξει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ότι πράγματι η φύση είναι το σχολείο μας ( όπως είναι και ο τίτλος του θέματος της φετινής εργασίας μας)

Ευχαριστούμε την κ. Σουλιώτη για τον κισσό που μας έφερε και την κ. Τασούλα για την βοήθειά της κατά τη διαδικασία.

  • ΜΙΚΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΦΟΡΤΣΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ

Μεγάλη επιτυχία είχε η μικρή αγορά που οργάνωσε η Περιβαλλοντική Ομάδα Green Dreamers με βολβώδη φυτά τα οποία προετοίμασε εφαρμόζοντας τη διαδικασία του φορτσαρίσματος. Εκατόν πενήντα φυτά πουλήθηκαν στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας και παράλληλα μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τη διαδικασία αυτή. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δοθεί στην ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου.

       Η Ομάδα και οι υπεύθυνοι καθηγητές ευχαριστούν ιδιαίτερα το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την ευγενική προσφορά των βολβών υακίνθου, όπως επίσης και όλους όσοι συμμετείχαν και ενίσχυσαν τη δράση αυτή.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: