ΝΑ ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ

Το 2010 θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της

Vitoria Gasteiz

Ευρώπης. Υποψήφιες κάθε χρόνο είναι εκείνες οι ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες όχι μόνο εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές στην καθημερινότητά τους, αλλά επίσης σχεδιάζουν ένα πράσινο μέλλον για τους πολίτες τους και λειτουργούν ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες πόλεις.

Μεταξύ των έντεκα βασικών κριτηρίων επιλογής των πόλεων είναι η αειφόρος χρήση της γης, η προστασία της βιοποικιλότητας, η ορθή διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, κ.α. Για το 2012 νικήτρια αναδείχθηκε η ισπανική πόλη Βιτόρια –Γκαστέις και για το 2013 η γαλλική πόλη Νάντη.  (δείτε περισσότερα στο http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm)

Οι σύγχρονες πόλεις, οι αστικές περιοχές γενικότερα, είναι τόποι πολυάνθρωποι, δομημένοι με τρόπο ώστε να αποκλείουν την επαφή με τη φύση, τελικά αφιλόξενοι και πρακτικά μη βιώσιμοι. Οι ελληνικές πόλεις δεν εξαιρούνται, αντίθετα επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον κανόνα. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως κάτοικοι τέτοιων αστικών περιοχών είναι να τις πρασινίσουμε. Να φυτέψουμε μικρά ή μεγαλύτερα φυτά, να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε. Να πρασινίσουμε τα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας, το χώρο μπροστά από την πολυκατοικία μας ή το κατάστημά μας, να πρασινίσουμε κάθε παραμελημένο σημείο, κάθε μικρή γωνιά που μένει πνιγμένη στο τσιμέντο και την άσφαλτο.

Πρασινίζουμε το σχολείο μας

Η Ομάδα μας, οι Green Dreamers, θα ξεκινήσει από το πρασίνισμα του σχολείου μας. Είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες που μας παρέχει ο χώρος του σχολείου έτσι όπως είναι οργανωμένος, παρ΄ όλα αυτά ακόμη και το λιγοστό φτωχό χώμα που υπάρχει στις ζαρντινιέρες της αυλής μας ή γύρω από τα δέντρα της εισόδου, μπορεί να δώσει ζωή σε κάποια φυτά. Φυτέψαμε λοιπόν αρωματικά φυτά ( λεβάντα, ματζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, λουΐζα, κ.α.), είδη σχετικά ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες και ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία όσο και στις  εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Ελπίζουμε να πιάσουν, να μεγαλώσουν, να πρασινίσουν κι άλλο την αυλή μας και να αποδείξουν σε όλους μας ότι ζωή μπορεί να υπάρξει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ότι πράγματι η φύση είναι το σχολείο μας[1].

Ευχαριστούμε την καθηγήτρια των γερμανικών κ. Σουλιώτη για τον κισσό που μας έφερε και την κ. Τασούλα για την βοήθειά της κατά τη διαδικασία.


[1] Ο τίτλος της εργασίας μας για τη φετινή χρονιά

Ένα Σχόλιο

  1. Πρός το παρόν επειδή σε αυτή τη χώρα, περνάει καλά μιά μειοψηφία, επιτυγχάνουμε αντί να πρασινίσουμε τις πόλεις μας………………να τις τσιμεντώνουμε !!!!!!!

    στα παρακάτω blogs θα ανακαλύψετε πως ………….

    2007 – 2012

    http://polmarkarch.wordpress.com

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    http://expaganus.wordpress.com

Σχολιάστε