ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ 2007 – 2008

2007-2008

  • Τη χρονιά αυτή η Ομάδα μας συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο που συντονίζει το ΚΠΕ Νάουσας με θέμα «Γεωργία και Περιβάλλον».
  • Επίσης συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο που συντονίζει το ΚΠΕ Καστοριάς με θέμα «Βιοποικιλότητα: το εργαστήρι της ζωής».
  • Για δύο χρόνια (2007-08 και 2008 -09) η Ομάδα μας συμπράττει με την αντίστοιχη Ομάδα του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου της Κύπρου μέσα από το Διεθνές Πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» που συντονίζει το ΚΠΕ Αργυρούπολης.
  • Επισκεφθήκαμε το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο στα Κρούσια.

collage22.jpg

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος

  • Κάναμε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Καστοριάς. Εκεί παρακολουθήσαμε το ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιοποικιλότητα-Το εργαστήρι της ζωής» στο ΚΠΕ Καστοριάς. Ακόμη επισκεφθήκαμε το Παλαιοντολογικό-Παλαιοβοτανικό Μουσείο του Νόστιμου και το χώρο του λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό.

collage11.jpeg

ΚΠΕ Καστοριάς-Μουσείο Νόστιμου-Νεολιθικός οικισμός Δισπηλιού

EARTH HOUR

  • Πήραμε μέρος στην ακτιβιστική δράση EartHour για την εξοικονόμηση ενέργειας που σ υντονιζόταν από το WWF και από το EartHour στην Αίγινα. Μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες, δώσαμε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοσταθμό, κινητοποιήσαμε φορείς της περιοχής μας και προβάλαμε τη δράση από το blog μας.
  • Τη χρονιά αυτή διαλέξαμε ένα μεγάλο και πολύπλοκο θέμα: Οι επιδράσεις των μεγάλων προβλημάτων του περιβάλλοντος ( φαινόμενο του θερμοκηπίου, μείωση της στιβάδας του όζοντος, όξινη βροχή, ατμοσφαιρική ρύπανση, γεωργικές πρακτικές ) πάνω στη βιοποικιλότητα της χλωρίδας.

Πέρα από το θεωρητικό μέρος, ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν αντιληπτές οι επιδράσεις αυτές είναι τα πειράματα και οι προσομοιώσεις. Έχουμε ήδη τελειώσει τα πειράματά μας σχετικά με την όξινη βροχή και τώρα ασχολούμαστε με προσομοιώσεις σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

collage.jpgcollage1.jpg

Το ξίδι και το λεμόνι είναι δυο απλά υλικά που έχουν το ίδιο σχεδόν pH με την όξινη βροχή (2,4 το λεμόνι και 2,9 το ξίδι). Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φανεί η επίδραση της όξινης βροχής πάνω σε διάφορα υλικά. Χρησιμοποιώντας pHμετρικούς δείκτες εκτιμήσαμε επίσης την επίδραση της όξινης βροχής στο έδαφος.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

collage17.jpg

Πειραματιζόμαστε με φυτά σε συνθήκες φαινομένου θερμοκηπίου, όσον αφορά την έλλειψη ή την περίσσεια νερού καθώς επίσης και την αλατότητα. Επίσης κάνουμε μετρήσεις με σκοπό να υπολογίσουμε τη μέση θερμοκρασία και το μέσο ύψος βροχόπτωσης, για δύο τουλάχιστον μήνες, μέχρι τη λήξη του έτους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι δραστηριότητες της ομάδας μας για τη χρονιά αυτή ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της εργασίας μας στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Έγινε παρουσίαση με τη μορφή διαφανειών και συνοδευτικών σχολίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και των ποικίλων επιπτώσεών του και ακολούθησε σχετικό σατυρικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η κυρα Μήτσαινα εκπαιδεύεται» που αποτελούσε συνέχεια του περσινού θεατρικού.

2 Σχόλια

  1. eeeeeeee…..ta peiramata mas eixan tromeri epitixia …as elpisoume oti kai ta ypoloipa 8a exoun to idio kala apotelesmata 🙂

  2. Και βέβαια θα έχουν!

Σχολιάστε