Φορτσαρισμένοι βολβοί από τους Green Dreamers

Μεγάλη επιτυχία είχε η μικρή αγορά που οργάνωσε η Περιβαλλοντική Ομάδα Green Dreamers με βολβώδη φυτά τα οποία προετοίμασε εφαρμόζοντας τη διαδικασία του φορτσαρίσματος. Εκατόν πενήντα φυτά πουλήθηκαν στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας και παράλληλα μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τη διαδικασία αυτή. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δοθεί στην ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου.

Η Ομάδα και οι υπεύθυνοι καθηγητές ευχαριστούν ιδιαίτερα το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την ευγενική προσφορά των βολβών υακίνθου, όπως επίσης και όλους όσοι συμμετείχαν και ενίσχυσαν τη δράση αυτή.

Το φορτσάρισμα των βολβών (ή αλλιώς εξαναγκασμός σε άνθηση) είναι η διαδικασία με την οποία επιταχύνουμε την άνθηση, παρεμβαίνοντας στο φυσιολογικό κύκλο του φυτού ( με έλεγχο της θερμοκρασίας, του φωτισμού, της υγρασίας ή με χημικές ουσίες, κλπ ) και πέρα από το φυσικό του περιβάλλον.

Οι περισσότεροι ανοιξιάτικοι βολβοί ( υάκινθοι, τουλίπες, νάρκισσοι, ασφόδελοι, κρόκοι, κ.α. ) είναι κατάλληλοι για φορτσάρισμα αρκεί να είναι καλοσχηματισμένοι. Η καλύτερη εποχή είναι τα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές του Νοεμβρίου. Ανάλογα με το φυτό, μετά τα Χριστούγεννα θα έχουμε ανθισμένα φυτά στο παράθυρό μας.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει από όλους:

  1. Γεμίζουμε μια ευρύχωρη γλάστρα κατά τα 3/4 με μίγμα από χώμα και περλίτη. Τα μίγματα για γλαστρικά φυτά συνήθως κρατούν υγρασία και γι αυτό θεωρούνται ακατάλληλα. Τοποθετούμε τους βολβούς με τη μύτη μόλις έξω από το χώμα αρκετά κοντά, αλλά χωρίς να ακουμπούν. Ποτίζουμε ή βυθίζουμε για λίγο τη γλάστρα σε δοχείο με νερό.forcingbulbs
  2. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις γλάστρες σε σκοτεινό και δροσερό χώρο (4-10ο C) για να ενεργοποιηθεί ο κύκλος της άνθησης. Μετά από μερικές εβδομάδες ( ανάλογα με το είδος του φυτού ) οι βολβοί βλασταίνουν. Όταν οι βλαστοί φτάσουν τα 5-7,5 εκ. περίπου, τότε πρέπει να τοποθετηθούν σε ζεστότερο (αρχικά γύρω στους 18-20ο C ) και φωτεινότερο χώρο. Η μεταφορά αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά. Στην αντίθετη περίπτωση, πιθανώς τα φυτά να μην ανθίσουν. Για να επιμηκύνουμε την άνθηση, δεν αφήνουμε τα φυτά ανθισμένα σε άμεσο ηλιακό φως.
  3. Όταν ολοκληρωθεί η άνθηση, μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση σε εξωτερικό χώρο. Κόβουμε το άνθος και αφήνουμε το φύλλωμα να αναπτυχθεί, ενώ τα εκθέτουμε σε ηλιακό φως. Ταυτόχρονα λιπαίνουμε ελαφρά. Μόλις τα φύλλα ξεραθούν, φυτεύουμε τους βολβούς έξω ή τους αποθηκεύουμε για αργότερα. Χρειάζονται ένα με δύο χρόνια ίσως για να ξανανθίσουν.

♦   Ποτέ δεν φορτσάρουμε βολβούς για δεύτερη φορά γιατί είναι εξαντλημένοι από το πρώτο φορτσάρισμα.


Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όσους τον επόμενο χρόνο προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το φορτσάρισμα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: